Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pajadin Wyrm

Založen: 28. 01. 2004 Příspěvky: 2083 Bydliště: Hotel v Magnicii(Žďár nad Sázavou)
|
Zaslal: po říjen 15, 2007 5:16 pm Předmět: Snowboard x lyže |
|
|
Zdravím ... tak jak mi začínají umrzat pomalu ouška venkovní teplotou, uvažuji o koupi nějaké výbavy na zimu, abych nedopadl jako můj nejmenovaný kamarád, který už se nevejde do bundy )
Taaaakža zajímalo by mě jak se kdo stavíte ke snowboardu a jak k lyžím, páč neim ke kterému směru se přiklonit ... lyže mě baví a na prkně sem nikdy nestál ( teda jako děcko sem sjížděl kopce na takovým tom malým skateboardu ... po zadku ))
Druhá věc, myslíte si, že je těžší prkno nebo lyže? Případně délka tréninku na prkně pro středně antitalentovaného sportovce jako sem já ;o) _________________ Pajadin, Člen Spolku
Obchodník - milovník |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ursus Titán

Založen: 22. 04. 2004 Příspěvky: 1560 Bydliště: Na tomto světě už nebydlí
|
Zaslal: po říjen 15, 2007 9:20 pm Předmět: |
|
|
Já teda, když už, tak lyže. Ale myslím si, že si na prkně užiješ víc srandy. (pokud napadne sníh)  _________________ Spoléhat na druhé je vždy ponižující, ale nemít nikoho, na něhož byste se mohli spolehnout, je ještě horší.
John Wyndham - Den trifidů |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hellmaster Lord Death

|
Zaslal: po říjen 15, 2007 11:02 pm Předmět: |
|
|
Když jsi nad věcí, tak je fuk k čemu se "přikloníš" :o)). Když se rozhoduješ podle stylu, doporučuju lyže. Jsou ušlechtilejší a nikdo tě necpe do žádný skupiny. Naopak snowboard komunita je většinou založená na vzájemné masáži ega a dokazování si bůhvíčeho :o). Osobně se mi takový to vyvalování a překážení uprostřed sjezdovky, což má mnoho snowboardistů v oblibě, dost příčí a kvůli tomu jsem snowboard zavrhl, protože jsem s lyžema spokojenej a vaděj mi některý věci který k tomu snowboardu patřej (padání, válení, špatná pohyblivost...navíc takovej snowboardista dokáže i nechtěně poměrně dost znepříjemnit pobyt na sjezdovce ostatním lidem (neřikám že lyžař ne, ale u sb je to častější) a to se mi taky nelíbí). Parádní mi ovšem přijde pevnej snowboard. To je mazec, zvlášť když se to člověk naučí.
Já na sb stál jen párkrát a přijde mi, že lyže jsou na zvládnutí těžší. Na sb člověk víc padá, hlavně ze začátku je to mazec :o). Ale to padání k tomu ze začátku patří a za den za dva už to má člověk zmáknutý. Když se člověk učí na lyžích, trvá mu to daleko dýl, pokud nechce vypadat jako když si při jízdě nadělal do kalhot. Pevnej sb jsem nezkoušel. _________________ Hellmaster, posel Aethanův, Představený Spolku
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Stillwater Velkej Drak

Založen: 16. 09. 2005 Příspěvky: 1103 Bydliště: The WatchTower of Britain - !!!
|
Zaslal: út říjen 16, 2007 12:46 am Předmět: |
|
|
Hellmaster napsal: |
... blablabla ... |
Hmmmmm, tak tohle už vážně smrdí. Rovnou, a přesto, se asi na rozjezd hned odepíšu - ano, přiznávám se, nepíšu tohle zrovna střízlivej - ale Hellův post mi nepřišel zrovna dvakrát informačně vyváženej. Tak začněme od začátku:
- styl --> lyže --> žádná skupina VS. boardové skupiny. Nemůžu si pomoct, ale tohle mi přišlo jako typickej obraz člověka, co si představuje jezdce na prkně jako výhradního vyznavače U-ramp, různých snow-parků apod., zatímco lyžař je ten typickej "Džejsm Bond", co si v prašánku valí kristiánky. Anebo myslíte, že je takovej rozdíl mezi člověkem co se učí jezdit padající lístek vs. ježdění pluhem, člověkem co co si poprvé skočí ze skokánku na lyžích nebo na prkně? Proboha, každej musíme začít na tom samým místě nahoře a potkat se zase na tom samým místě dole, tak proč z toho děláte vědu.
Ostatně ono už jenom ten přesun nahoru má svoje specifika. Všichni se samozřejmě tvářej, jak je lyžování a snowboarding pouze otázka vkusu, vždyť podmínky máme v podstatě všichni stejný co? Můžeme si nahoru vyjet ve valné většině případů ergonomicky tvarovanou "tatrapomou", která vlastně člověka šetrně na nerovnostech nadnese a do ostrých kopců ho bez větších potíží vytáhne s nezměněnou silou a elánem. Ale kolík z vás (převážně lyžařů) si onu slast někalikaminutového tlaku na zubožené stehno užilo? Anebo semtam sjelo pěkný kopec s tím, že dole jim bylo oznámeno, že na vleku nepojedou protože ničí stopu? O párování na kotvě snad ani nebudu mluvit, protože každý snowbordák ví, o čem je tady řeč ....
vyvalování, překážení v prostřed sjezdovky --> Osobně - jsou místa, kde netoleruju válení vážně nikoho, jako zejména pod nepřehlednými horizonty sjezdovek. To že snowbordáci a lyžaři jinej styl jízdy a relaxace spočívá už od samotné povahy sportu. Proto nemůžete ani taky čekat, že budou zastavovat na úplně stejných místech. Jako lyžař není až takovým problémem si případně něco vyšlápnout, doodrážet tyčkama. Na prkně tam buď dojedete většinou setrvačností, nebo osvobodíte aspoň jednu nohu a na ten kraj sjezdovky si prostě musíte doskákat. ale prostě to trvá. Navíc spousta lidí, co mělo někdy nožky v určitém úhlu pevně spjatý dohromady nějakou konstrukcí pochopí, proč se dělaj hadry na board úplně jinak (mnohonásobně vyšší důraz na neprovokavost "sedáku" než u zbytku) než oblečení na lyže. Základem jízdy na lyžích je převážně směr čelem ke svahu a hurá dolů, základem jízdy na prkně je převážně koukání do svahu/ze svahu což s sebou přináší i jistá místa odpočinku. Hodně lidí nezná absolutně spicifika toho druhého sportu a pak se diví, že se s něma sráží v těch nejmín pravděpodobních podmínkách.
Jen pro představu na lyžích jezdím asi od svých čtyřech let a s prknem jsem začal laškovat (4 roky zpet) více méně proto, že už bylo hodně těžké se naučit něco nového na lyžích. Netvrdím, že jsem zárověň tedy nějakej dokonalej skaj-rajder, ale pořádněj pocit adrenalinu mi dodávala právě jenom neúměrně rychlá jízda na prkně pod. Včetně adrenalinu z případného/skutečného pádu apod.
.... usínám, omlouvám se, zeditnu posléze _________________ Smrt nad Zlato!!!
Stillwater, necromancer, člen Spolku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Stillwater Velkej Drak

Založen: 16. 09. 2005 Příspěvky: 1103 Bydliště: The WatchTower of Britain - !!!
|
Zaslal: út říjen 16, 2007 7:33 am Předmět: |
|
|
Hehe:) No abych tu šílenou myšlenku teda dotáhl do konce. Základním problémem lyžařů je, že se čekaj, že snowboarďáci se budou chovat stejně jako oni. Že jejich trajektorie na sjezdovce bude podobná jako na lyžích. A ona holt není, čím dřív si to uvědomíte, tím dřív s něma nebudete mít problémy.
Taky jsem na tady tyto lidičky na lyžích dlouho nadával, dokonce jsme měli v Alpách etapovku s bodama za každého sestřeleného prknaře. Když se ale ocitnete v opačné situaci celkem to změní pohled:)
Jedinej, kdo je na sjezdovce važně nebezpečnej je právě člověk s pevným vázkem. Jezdí se něm téměř výhradně kárvovej oblouk, tzn. ze strany sjezdovky na stranu a v docela velkých rychlostech. Když vás těma natvrdo zacvaklýma lyžákama vezme po nohách, tak teda poteš
Co se týká obtížnosti, tak mi lyže přijdou též maličko těžší, protože když už se to trošku rozjede tak lyže moc neodpouštěj chyby. Když sebou křápnete na prkně, uděláte kotrmelec, bouchnete zas desku na zem a vesele pokračujete. Když na lyžích, tak vám vypne vázko a vy hoblujete obličejem čerstvě urolbovanou sjezdovku:)
Takže moje finální doporučení. Napřed si řekni, jakej styl tě baví. Jsou to dlouhé rychle na hranách projížděné zatáčky a křižování sjezdovky, tak si kup lyže (carvové) nebo board s pevným vázkem. Pak počítej ale s tím, že to bude chtít výjezd, pač u nás na sjezdovkách si takhle moc nezajezdíš. A jestli tě naopak baví kratší zatáčky ať už sekané nebo skákané, tož si kup prkno s měkkým vázkem. S tím mi příjde, že se dá vyblbnout i u nás Hawk! _________________ Smrt nad Zlato!!!
Stillwater, necromancer, člen Spolku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hellmaster Lord Death

|
Zaslal: út říjen 16, 2007 1:19 pm Předmět: |
|
|
Nu však já jsem nepsal že každý snowboardista je takový a každý lyžař zase makový. Jen jsem napsal můj postoj, založenej na osobních zkušenostech s lyžaři, na osobních zkušenostech se snowboardisty a na osobních zkušenostech s lyžemi a snowboardem.
Konkrétně k těm problémům s vleky...to je právě to. Když vlekař snowboardistu vyžene (nikdy jsem to osobně nezažil, ale byl jsem toho několikrát svědkem) s tím že třeba ničí stopu (což je mimochodem pravda a pamatuju si jak mi to jako děcku vadilo, když stopa nebyla vyjetá, lze polemizovat o tom jestli je to problém nebo není), někdo si řekne "Chudáci my snowboardisti, my to máme ale těžký a ti lidé pro nás nemají pochopení." a někdo si řekne "Hmmm, má možná pravdu." Já patřím do té druhé skupiny, vrcholně mi vadí když někoho obtěžuju. Nejen kvůli tomu obtěžovanýmu člověku, ale prostě kvůli sobě. Mám z toho blbej pocit. A proto nejsem se snowboardem kamarád, protože mě stavil do příliš mnoha pozic takto nepříjemných, ať už kvůli mojí neschopnosti nebo kvůli něčemu jinému (věřím že Still s tímto problém neměl, spíš naopak :o))) ). A v neposlední řadě pro snowboard nejsou tak příjemné podmínky jako pro lyže...což má taky poměrně značnou váhu.
Ještě k tomu tím jak snowboardisti omezují ostatní víc než ostatní v tom globálním měřítku. Jasně, důchodkyně v pokleku dokáže taky pořádně člověka rozhodit, ale osobně mám horší zkušenost se snowboardisty, protože mám pocit, že zatimco tý důchodkyni je alespoň trapný že člověka sejme, ale snowboardista si na základě mých zkušeností nic nedělá. Většinou jen "trpí" tím že má horší podmínky (viz. Still) a navíc pád na sb není ve většině případů zdaleka taková tlama jako na lyžích. Nevím...možná je to prostě tím, jací lidé preferují raději snowboard přes lyžem a ten samotný výběr může být dán něčím naprosto neškodným. Ale z mého pohledu (a mnohokrát jsem si to ověřil) jsou jezdci na sb daleko bezohlednější vůči svýmu okolí. Jasně, existuje velmi mnoho výjímek...takže když to jaká je komunita *neutváří* to jaký bude člověk který se sb začíná. Ale ten prvek kterým se "snowboardisti" obecně vyznačují bez ohledu na výjimky tu je a bude...a možná proto budou mít horší podmínky a možná proto pro ně lyžaři nebudou mít pochopení...a možná proto pro mě jsou lepší volbou lyže.
Takže takhle to vidim já...neříkám že to tak je a proti snowboardu jako takovýmu nejsem nijak zaujatej.
Jo a ještě je důležitý zda-li je člověk lyžař který přešel na sb, nebo je to čistě snowboardista...to je moc důležitý, protože ty lyže co v sobě má už z něj nikdy nikdo nedostane a hlavně má takovej člověk pro lyžaře pochopení (stejně jako naopak, preferuje-li člověk lyže, je dobrý si to na sb alespoň na pár dní vyzkoušet aby věděl o co jde atd.). _________________ Hellmaster, posel Aethanův, Představený Spolku
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Zizinek Mirror Spider

Založen: 16. 06. 2005 Příspěvky: 469 Bydliště: Jhelom byt č.3 spolu s Bohdym (Brno)
|
Zaslal: út říjen 16, 2007 1:36 pm Předmět: |
|
|
ot: přejmenoval bych tento topic na Still vs. Hellik kdo dá delší post
Mimochodem, jedině lyže, bo "snouborďáci" jsou prasata ) _________________ Zizinek, Paladin
Člen Spolku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pajadin Wyrm

Založen: 28. 01. 2004 Příspěvky: 2083 Bydliště: Hotel v Magnicii(Žďár nad Sázavou)
|
Zaslal: út říjen 16, 2007 1:37 pm Předmět: |
|
|
Sakra, tak komu mám věřit ... já lyže moc rád. Snowboard bych sice chtěl zkusit, ale vím, Že tady u nás v zapadákově to má každej harant a to jen proto, že viděli snowboarďáky a ví, že lolitky tady, ze stejného důvodu, na ně poletí Takže asi to vyzkoušet někde na horách by bylo super. Ale stejnak asi dopadnou lyžičky, protože prkno s kočičkou, který se mi líbilo mají prodaný  _________________ Pajadin, Člen Spolku
Obchodník - milovník |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gate keeper Phoenix
|
Zaslal: út říjen 16, 2007 2:41 pm Předmět: |
|
|
No, taky pridam svuj nazor. Lyze jsou super. je fakt, ze to trva nez se na nich clovek nauci, ale jen tak te neomrzej.
Snowboard, pokud te nekdo uci je naucenej hodne rychle. Pak to jen pilovat a zvedat rychlost. Pokud ses ulitlej na rychlost, tak na SB te to vic vezme jak na lyzich. Posledni vyhoda SB jsou pady. Jelikoz na SB stojis bokem(muzes padat dopredu) pady jsou lepsi, ale zase jich je vice.
Vsechno ostatni jsou u SB nevyhody. Pod vlekem - sundat SB, nahore,pokud vyjedes nandat. Porad sedis na snehu, jit kousek do kopce, po rovine je teror, atd atd.
Ja na SB musel prejit kvuli problemum s kolenama a hnedka bych se vratil k lyzim, pokud bych mohl a to si dovolim tvrdit, ze na nem docela umim...
No asitak  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bohdy Lizardman

Založen: 04. 05. 2005 Příspěvky: 243 Bydliště: Brno-Boh(u)nice
|
Zaslal: út říjen 16, 2007 3:15 pm Předmět: |
|
|
Jedině lyže... sdílím názory a upozorňuju že BEZ VYJÍMEK s Hellem a Zizinkem...a s tema snowbordakama je to pravda  _________________ "Kouřím,tedy jsem"*zahodil vaťan a zmizel*
Bohdy-Adept Spolku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
|