Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Stillwater Velkej Drak

Založen: 16. 09. 2005 Příspěvky: 1103 Bydliště: The WatchTower of Britain - !!!
|
Zaslal: st únor 24, 2010 11:50 am Předmět: |
|
|
Leny-m napsal: |
Stillwater napsal: |
Leny-m napsal: |
*úklidem v izolovaném prostoru se entropie zvyšuje, ale poslední dobou se akorát motám do vlastních slov |
Motáš:) Termodynamika mi pletla hlavu sice už hodně dávno, ale jestli je entromie míra neuspořádanosti systému, tak právě uspořádaný systém má entropii nízkou a jejím zvyšováním rozhodně stav nevede k většímu pořádku, ale k bordelu, kam ostatně všechny systémy bez dodání energie plynou:) |
Provázanost entropie s teplotou znamená, že v uzavřeném systému může entropie (nepořádek, neuspořádanost, chaos) pouze růst. Nikdy nemůže klesat. Molekuly se samy od sebe nezačnou pohybovat. Někdo musí z vnějšku dodat energii. Chcete zimu v létě? Máte ledničku, která zimu vyrábí. Na výrobu zimy spotřebujete víc tepla, než vznikne v ledničce zimy. Neužitečné teplo se vyzáří do okolí a zvýší entropii.
http://vlada.bloguje.cz/722936-entropie-a-poradek.php
Je to trochu vtipnou formou, ale obecně ta moje kvóta odpovídá tomu, co nám říkal učitel na chemii na střední. Tedy ještě trochu složitěji, protože on sám tomu moc nerozuměl. |
Vidím, že v tom máš stále hokej. Pokud to stále není jasné ani po přečtení článku, tak třebas pomůžou dodatečné vysvětlivky k textu z odkazu.
Pokud budeme rozvíjet tuto myšlenku dál, tak můžeme hovořit o tom, že uklizený byt má malou entropii ( malá entropie=uklizený byt=pořádek , neuklizený velkou (neuklizený byt= bordel =velká entropie. Hrad z písku má malou entropii, po nájezdu vln má entropii vysokou.
Drážďany měly entropii malou (pořádek), po náletu spojeneckých vojsk se zvýšila (bordel), po soustředěném úsilí v poválečných letech byla zase snížena dodáním vnější energie (pořádek). Množství této dodané energie bylo vyšší, než množství energie při náletu.
Z vyše popsaného by snad už mělo být jasné, že úklidem se entropie snižuje, nikoliv zvyšuje jak máš ve kvótě:) _________________ Smrt nad Zlato!!!
Stillwater, necromancer, člen Spolku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bizon Liche
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Leny-m Moloch
|
Zaslal: st únor 24, 2010 5:55 pm Předmět: |
|
|
Článek jsem nečetl celý, teď už ano a došlo mi, kde jsem zapomněl na určitou část té definice. Ono to pak hezky zapadlo do zdůvodnění, proč neuklízet
Hlavní myšlenka je tedy, že v izolovaném prostoru může entropie bez vnějšího zásahu pouze růst. Což také ale znamená, že s vnějším zásahem může klesat. _________________ Leny-m |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vitae Harpy
|
Zaslal: so únor 27, 2010 6:21 pm Předmět: |
|
|
Mě se líbí tvrzení že stoupající entropie vzniká za vynaložení malé energie,kdežto její snižování vyžaduje energie více.Tudíž ode dneška neuklízím v pokoji,začínám se topit v entropii,ale budu mít plno energie . _________________ Lord Vitae hrdý člen Spolku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
|